Close menu

OVER BUKBLAD

Jan Kooi was de onverzettelijkste in het Nederlandse poplandschap. Eeuwig trouw aan de muzikale invloeden van zijn jeugd en altijd op het gretige af nieuwsgierig naar nieuwe bands en platen. Op Jan kon je varen. Zijn oren en oordelen deden het voorwerk voor grote delen van aardig wat platenkasten in ’s lands huiskamers. Was hij eenmaal geraakt door een band, dan ging hij ervoor door het vuur en dat werkte verrekkes aanstekelijk, simpelweg omdat er geen verweer is tegen zulk immens enthousiasme. Samen met Jan Gorter runde hij platenzaak ELPEE in Groningen en samen maakten ze jarenlang het kleinste tijdschrift met de meeste invloed PRIME TIME MAGAZINE. Vorig jaar overleed Jan Kooi. Enige maanden voor zijn overlijden zette hij de laatste van de veelgelezen e-mailnieuwsbrieven van ELPEE in elkaar. We moeten hem missen, maar we kunnen zijn enthousiasme voor (nieuwe) muziek en al wat ermee samenhangt levend houden. We kunnen dat in ieder geval proberen. Dat is de aanleiding voor BUKBLAD, op z’n best een onbeholpen voortzetting van die nieuwsbrieven. Het zou van hoogmoed getuigen als we zouden beweren dat wij zijn prachtige werk zomaar even overnemen. Jan was een gepassioneerd professional en wij zijn amateurs. Het begin is voor ons dan ook het belangrijkst en dat is gemaakt. Maar er is meer.

De naam BUKBLAD is een verwijzing naar het Eindhovense platenlabel Bottom Shelf Records. Om bij de onderste plank te komen, moet je bukken. Vandaar BUKBLAD. Onze motto’s: niet buigen, maar bukken en lager kijken dan je neus hoog is. De mensen van Bottom Shelf Records waren meteen te porren voor een periodiek. Voor al hun releases koppelen ze een kunstenaar aan een band of muzikant. Kunst en (underground) pop gaan hand in hand. BUKBLAD zal ook die lijn gaan bewandelen. Die lijn naast nog weer een andere lijn, te weten: goeie muziek, die we onder het stof vandaan halen en presenteren als nieuw.

IMG 2726

Een dikke maand na de startvergadering (semi-constructief ouwehoeren bij een flink glas bier) in begin 2022 waren de teksten voor BUKBLAD editie 1 klaar. We hadden haast. Pas als er concreet een eerste editie ligt, hebben we iets waartegen we onszelf kunnen afzetten. We gingen schieten op eigen werk – geïnspireerd op de ‘shooting paintings’ van Niki de Saint Phalle. Ideeën die overeind bleven gaan mee naar het volgende nummer en aan flarden geschoten ideeën vervangen we door nieuwe. BUKBLAD heeft trouwens geen baas en ook geen verdienmodel. Wel hebben we een e-mailadres: info@bukblad.nl.

Heb je opmerkingen, kritiek of ideeën? Lijkt het je leuk om als gastschrijver een artikel te publiceren? Ben jij een fanatiek fotograaf en heb jij mooie kiekjes? Of ben je een kunstenaar die een beeldende bijdrage wil leveren? In alle gevallen is jouw bijdrage meer dan welkom! Stuur ons een mailtje via info@bukblad.nl.

De redactie van BUKBLAD bestaat uit: Edwin Timmers, Mark Olijslagers, Stijn van der Vleuten, Roel van Merlot, en Tarek Beshta.

Hou mij op de hoogte!

Laat mij weten wanneer een nieuwe editie beschikbaar is.