Close menu
CIVIC
Vrijdag 19 mei 2023 ACU Utrecht

Tekst: Laurence Theunissen
Foto: ARSEN TSKHAY

CIVIC

De eerste keer dat de Australische rockband bij mij op de radar verscheen zal zo ongeveer zijn geweest vlak na de release van hun eerste volledige album Future Forecast in 2021. Een vriend bracht de plaat van de groep uit Melbourne toen ter sprake omdat de sound/geluid nogal wat raakvlakken vertoonde met één van mijn ‘alltime’ favoriete bands Radio Birdman. Toevallig (of misschien juist niet) ook afkomstig uit Australië. Na Future Forecast enkele malen gehoord te hebben werd mijn enthousiasme voor CIVIC ook steeds groter.

Om het album uiteindelijk ook in bezit te krijgen bracht echter problemen met zich mee want de exemplaren lagen bepaald niet voor het oprapen. Heb het album tenslotte maar bij hun label Flightless Down Under besteld want dat was het gezien de kwaliteit van het gebodene toch allemaal wel waard. Begin dit jaar kwam de opvolger Taken by force uit, en ook dat album stelde zeker niet teleur. Kwam nog bij dat de Radio Birdman connectie hier nog groter werd door het feit dat zanger Rob Younger de productie van het album op zich nam.

Toen vervolgens een maand geleden de kans zich voordeed om het kwintet uit Melbourne ook live aan het werk te zien moest die kans natuurlijk benut worden. Plaats van handeling Politiek cultureel centrum ACU in het centrum van Utrecht, weliswaar geen al te grote zaal maar met zo’n 150 liefhebbers wel volledig uitverkocht en met de sfeer was ook niks mis. De spits werd afgebeten door de lokale band Bowl, die ruim een maand eerder nog winnaar was van de Utrechtse bandwedstrijd Clash of the Titans 2022/2023. Dat leverde een goed half uur veelbelovende Post punk op die dynamisch en energiek klonk en al redelijk wat enthousiasme bij de toeschouwers wist te ontlokken. Niet alle nummers waren even sterk en ook de zang miste soms wat overtuiging. Maar muzikaal was het allemaal behoorlijk strak, hecht en zo nu en dan best origineel. Stijl deed me wel wat herinneren aan een formatie als At the Drive-in. Zeker een bandje met potentie waar nog aanzienlijk rek lijkt in te zitten.

Civic 1200x580

Dat laatste geldt ook zeker voor Civic die met een furieuze start direct het merendeel van het publiek aan zich wist te binden. De band bestaande uit Matt Blach op drums, Roland Hlavka basgitaar, Lewis Hodgson Jackson Harry op gitaar en Jim McCullough zang klapte er stevig op, wist het redelijk strak te houden en krijg veel bijval bij songs als Radiant Eye, Tell the Papers en As Seen on TV de meest populaire nummers van hun debuut album Future Forecast. En door de goede akoestiek van de relatief kleine zaal viel het geluid me zeker niet tegen. Zelfs de vocalen van Jim McCullough, die zeker geen geweldige zanger is, kwamen goed naar voren in de mix en paste goed in de algehele sound. Zijn prima ‘podium presence’ zorgden daarnaast nog voor wat extra positieve impulsen. Klein minpuntje was, doordat CIVIC het gaspedaal flink bleef indrukken, de wat ingetogenere kant van de band, die op de beide albums zeker aanwezig is, wat onderbelicht werd. Het was deze vrijdag hoofdzakelijk de punkrock zijde waar de toeschouwers op getrakteerd werden. Maar ook die is zeker meer dan de moeite waard, en naarmate het optreden vorderde en het kwintet wat meer op zijn gemak raakte, ging de kwaliteit nog wat omhoog en werden ook nummers van hun nieuwe album zoals Taken By Force, End of the Line en de onlangs verschenen single Chase the Dragon (een cover van the Beasts of Bourbon) met steeds meer enthousiasme onthaald. Na een goed uur zat het erop en konden we van een geslaagde avond spreken. Civic is zeker een aanwinst voor het garage/punk/gitaar rock genre en een band waar we hopelijk nog een hoop van gaan horen.

Terug naar overzicht

Deel dit artikel

Lees ook deze:

Hou mij op de hoogte!

Laat mij weten wanneer een nieuwe editie beschikbaar is.