Close menu
Free Kitten
terug als volwassen poezen

Tekst: Mark Olijslagers
Foto: DALL·E

Free Kitten

Het nieuwe album ‘Imaginary’ van Free Kitten is een welkome aanvulling op hun toch al indrukwekkende discografie. Voortbouwend op hun kenmerkende garagepunkgeluid, is de band erin geslaagd om een ​​verzameling nummers samen te stellen die net zo rauw en energiek zijn als altijd, terwijl ze enkele nieuwe elementen in hun muziek introduceren.

Het album opent met het anthemische ‘My Imaginary Friend’, waarmee de toon voor de rest van het album perfect is gezet. De kenmerkende fuzzed-out gitaren en stuwende drums van de band zijn aanwezig, maar met een melodieus randje dat het nummer een meer opbeurend gevoel geeft. Andere hoogtepunten zijn het punky ‘I Dare You’, het surf-geïnspireerde ‘Lemonade’ en het rauwe ‘Chatterbox’.

Vergeleken met hun vorige albums ‘Sentimental Education’ en ‘Inherit’ voelt ‘Imaginary’ aan als een volwassener werk van de band. De songwriting is meer gefocust, waarbij de band een samenhangend geluid creëert dat put uit een verscheidenheid aan invloeden. Er is nog steeds veel punkenergie, maar de band verkent ook meer melodieus terrein en creëert een album dat zowel divers als dynamisch is.

Al met al heeft Free Kitten met ‘Imaginary’ weer een prima album afgeleverd. Het is een opwindende toevoeging aan hun toch al indrukwekkende discografie, en het zal zowel fans van hun eerdere werk als degenen die de band voor het eerst ontdekken zeker bekoren.

DALL E 2023 02 03 14 56 51 create album cover kitten women punk art

Kim Gorden van Sonic Youth en Julie Cafritz van Pussy Galore brachten in 1995 met de band Free Kitten het eerste album ‘Nice Ass’ uit. Wie een fusie verwachtte van de Seatle- en garage sound waarin de dames onafhankelijk bekendheid verworven, komt bedrogen uit. De band creëerde een eigen sound. Later werd de band aangevuld met Boredoms drummer Yoshimi P-We en Pavement’s bassist Mark Ibold waarmee kan de band als supergroep bestempeld worden. Erg productief is dit side-project niet, zo zit er 11 jaar tussen de albums ‘Sentimental Education‘ uit 1995 en ‘Inherit‘ uit 2008. In 2015 wordt er nog een EP uitgepropt met de titel ‘Punks Suing Punks’, daarna blijft het stil.

Jammer, want onlangs draaide ik het nummer ‘Erected Girl’ van het album ‘Inherit’ en besloot dat het nummer nog steeds door mijn periodieke kwaliteitskeuring heen kwam. Omdat de band na 2008 niets meer heeft uitgebracht en ik toch behoefte had in nieuw werk van dit collectief, besloot ik als experiment moderne technieken in te schakelen om te kijken of AI (artificiële/kunstmatige intelligentie) aan mijn niet vervulde behoefte kon voldoen. Om te beginnen was ik benieuwd naar een album cover dus liet DALL•E 2 een cover op basis van de trefwoorden ‘album cover kitten garage punk’ genereren. Het resultaat is de afbeelding hierboven. Daarna gebruikte ik het platform OpenAi om een fictieve album recensie te maken, die bleek daar geen enkele moeite mee te hebben. Ik gaf deze AI text generator deze opdracht: Write an album review for the garage punk band Free Kitten about their new album ‘Imaginary’ and compare it to their previous albums ‘Sentimentil education’ and ‘Inherit’. Dit resultaat resultaat is de tekst van dit artikel boven de cover-afbeelding die je waarschijnlijk net gelezen hebt. Tot slot werd de AI music generator ‘Amper Music‘ gebruikt om een track samen te stellen die je hieronder kunt luisteren. Zoals gezegd was dit slechts een experiment. Helaas volledig mislukt. De generieke nietszeggende recensie met albumcover kunnen mij niet bekoren. Het luisteren van de track was eenmalig en heeft zelfs de eindstreep niet gehaald. Het verlangen naar een nieuw Free Kitten album blijft, wat het wachten een bevredigende bezigheid maakt. Zelfs met de kennis dat de behoefte mogelijk nooit vervult zal worden.

Terug naar overzicht

Deel dit artikel

Lees ook deze:

Hou mij op de hoogte!

Laat mij weten wanneer een nieuwe editie beschikbaar is.