Close menu
Geen gelul!  Radio NUL!
Webradiostation van de Waaghals

Tekst: Edwin Timmers

Geen gelul! Radio NUL!

Petje af voor wie nog naar radio 3fm kan luisteren, diepe buiging voor de vaste luisteraar van Radio 2. Megahit na megahit, alles net zo spannend als het functioneren van een parkeermeter, alles aan elkaar gekit met debiliserend gezever. Staatsradio in volle glorie met het propagandakanaal Radio 1 voorop. Doen de commerciëlen het beter? Dat weet ik niet, want ik luister er niet naar. Maar ik heb er een hard hoofd in, simpelweg omdat reclame daar de boodschap is en muziek er dient als mayonaise om die boodschap easy naar binnen te schuiven. Ik kan het mishebben, ik zal het mishebben, ik wil het mishebben; het interesseert me niet. Radio Nul maakt schitterende radio.

Je bent geboren met een prima stel hersens, je hebt heel wat in je mars, je beseft reeds op je twaalfde dat kunst een oneindige bron is en je put daar zelfs voorzichtig uit, je kunt alle kanten op, je gaat alle kanten op en dan zit het even tegen en geef je op. Wat nu? Je wordt netmanager en leert sturen op basis van kijk- en luistercijfers. Je maskeert dit hoogverraad met een beroep op kwaliteit. Je herkent jezelf niet meer op oude foto’s – niemand herkent je nog. Je lach is pijnlijk, maar je gelooft in jezelf ter compensatie van al wat je kwijt bent. Je koopt een maatpak, maar draagt geen stropdas. Je wekt mijn medelijden, ik kan je helpen. Luister naar Radio Nul.

De publieke omroep jaagt de kunsten in een fuik. Het lekkerste wordt weggesneden. “De marge is dun,” zegt de slager, wetende dat hij van niets dan dat kan leven. Platenzaken hebben de handschoen opgepakt. Hongerig volg ik hun verrichtingen. Via de nieuwsbrief van platenzaak de Waaghals in Arnhem en Nijmegen maakte ik kennis met Radio Nul.

Radio Nul is het webradiostation van de Waaghals. Elke week presenteren ze nieuw spul in een show onder de gevatte naam Commercial Breaks. Het gaat letterlijk alle kanten op. Je vliegt de wereld over en duikt dagschuwe subculturen in. Naast de wekelijkse Commercial Breaks putten medewerkers (en vrienden en bekenden) uit hun eigen platenkast om themashows samen te stellen. Het archief van Radio Nul staat op mixcloud. Heb ik tips? Begin gewoon bij de Commercial Breaks en besef dat de wereld niet ophoudt aan het einde van je straat. Probeer vervolgens gerust de Country Side of Miss MaryLane en waag je aan DJ Scheurkogel, Fred, Daan & Luuk, Johnny Smoke, PopSnob Soundsystem en veel, veel meer. Alles zonder gelul en zonder al te gezellige lachsalvo’s van egocentrische DJ’s en hun bijzitjes. Hier wordt de publieke zaak gediend met wat de NPO stelselmatig wegsnijdt. Wat een rijkdom. En dit is nog maar één platenzaak.

https://www.radionul.nl/

Tags: BUKBLAD #3
Terug naar overzicht

Deel dit artikel

Lees ook deze:

Hou mij op de hoogte!

Laat mij weten wanneer een nieuwe editie beschikbaar is.